Aisea e le mana'o ai lau pusi e pa'i atu i ona vae?

O le tele o tagata e ana pusi e fiafia e latalata i pusi, ae o pusi faamaualuluga e mumusu e paʻi i tagata e leai se lagona o tuaoi ma mananao e paʻi i o latou lima i le taimi lava e o mai ai.

Aisea e faigata ai ona lululima ma pusi?

pusi

O le mea moni, e le pei o ta'ifau faamaoni, e le'i fa'ato'aina atoa e tagata pusi.

E pei o le tele o felines, e fananau mai pusi e avea ma tagata tulimanu nofo toatasi.O le tele o pusi fa'aleaiga o lo'o tumau pea lo latou natura vao, o latou tomai tulimanu ma le fa'amama o lo'o ma'ai pea, ma e faigofie ona latou ola tutoatasi mai tagata.

O le mea lea, i le mata o pusi, e le o ni fagafao a se tasi.I le avea ai ma se tagata faomea nofo toatasi, o se mea masani le fai sina faasausili ma taumamao.

Ae maise o le mea e te manaʻo e paʻi i ai o latou matiuu maaleale.Mo pusi, o nei matiuu e fa o ni measina na tutupu i le tele o tausaga o femalagaaʻi i le lalolagi, ma e talafeagai le faʻatagaina oe e paʻi i ai.

O lenei pa'u pa'u e fa'avae i ni fa'ailoga e tolu o le fa'atulagaina sa'o, lea e o'o lava i seevae ta'aloga fa'apolofesa e lagona le maualalo.

O le pito pito i fafo o le epidermal layer.I le avea ai o se vaega o lo'o fa'afeso'ota'i sa'o ma le eleele, o lenei fa'avae o le fa'avae e faia i mea sili ona faigata.E nafa ma le fa'asaga sa'o o fe'ese'esea'iga ma a'afiaga a'o fa'amalositino ma e iai 'oloa fa'ato'a fa'aofuofu.

O le vaega lona lua, e taʻua o le dermis, e mauoa i alava elastic ma alava collagen ma e mafai ona tatalia le mamafa malosi.O le papilla dermal, lea e aofia ai le matrix tissue, o loʻo fesoʻotaʻi ma le epidermis e fausia ai se fausaga o le meli e fesoasoani e faʻafefe ai le aʻafiaga i le taimi o aʻafiaga.O lenei vaega ogatotonu e pei o se ea ea i totonu o le mea e tasi ma e sili ona lelei le faʻaaogaina o le teʻi.

O le vaega lona tolu, e ta'ua o le subcutaneous layer, o lo'o fa'avaeina i aano ga'o ma o le vaega pito sili lea ona taua e mitiia ai le malosi i le paw pad.I le avea ai o le pito i totonu ma le vaivai i totonu o laulau e tolu, e tutusa ma le faʻaopoopoina o se mafiafia o le aluga i seevae mafolafola, e mafai ai e pusi ona fiafia i le fiafia o le "laa i luga o le poop".

E mafua ona o lenei seti o vae mamana e mafai ai e pusi ona felelei i luga o puipui ma puipui ma le faigofie, ma mafai ona oso i luga i le 4.5 taimi o latou tino i le oso tasi.

O le metacarpal pad i le ogatotonu o le pusi pito i luma ma vae pito i fafo e lua o loʻo iai le malosi tele pe a tulaʻi.O le aoga o matiu'u o le pusi e mafai ona sili atu nai lo nei.I le faaopoopo atu i le gaioiga o le faʻalavelave faʻafuaseʻi, sili atu ona taua, e mafai e le pusi ona faʻaogaina i latou e lagona ai le siosiomaga siʻosiʻomaga.siosiomaga.

O le tele o mea e tali atu ai o lo'o salalau solo i luga o vae o pusi [5].E mafai e nei talitaliga ona tu'uina atu fa'aosofiaga eseese i le si'osi'omaga i le fai'ai, e mafai ai e pusi ona iloa fa'amatalaga eseese o lo'o siomia ai i latou ma o latou matiuu.

E taua tele le sao i le fa'atonutonuina o le paleni o le tino, aemaise i luga ole la'asaga e pei o apefa'i po'o malifa, o le leiloa o le pa'u o le a matua afaina ai le paleni.I fua fa'atatau, pe a fa'anuminumia 'au i le tasi itu o le pa'u vae ona o vaila'au, o le a le iloa e le pusi le totonugalemu o le kalave agai i le itu fa'ama'i a'o savali.

I totonu o matiu'u o le pusi, o lo'o i ai fo'i se tali e ta'ua o le Pacinian corpuscle, e ma'ale'ale i tetete o le 200-400Hz, e maua ai e le pusi le malosi e iloa ai le ga'o o le eleele ma ona matiuu.

O nei tali e maua ai fa'amatalaga eseese mai le si'osi'omaga ma felagolagoma'i le tasi ma le isi e fa'aleleia atili ai le malosi o le pusi e iloa ai le si'osi'omaga.

Aemaise lava i le lagona o le saoasaoa ma le itu o le gaioiga, o le matiu'u e sili ona manino le faateleina mo pusi.E le o se soona fai atu o latou o mata faaopoopo o pusi.A uma mea uma, o le tulaga o le faiʻai o le pusi e faʻatautaia ai faʻamatalaga faʻaogaina o matiuu o loʻo i totonu o le vaega tutusa ma le mata e faʻaogaina ai faʻamatalaga vaaia.

E le gata i lena, e mafai foi e kuku pusi ona iloa lelei le eseesega o le vevela, ma o latou lagona i le vevela e le sili atu le leaga nai lo alofilima o le tagata.E mafai ona latou iloa le eseesega o le vevela e laʻititi i le 1°C.Pe a feagai ma le maualuga o le vevela, ona e na o le pau lea o le vaega o le tino o le pusi e faʻapipiʻiina ai afu eccrine, e mafai foʻi ona fai se sao o le paw pad i le faʻaumatiaina o le vevela.

E mafai fo'i e pusi ona aveese sina vevela e ala i le fa'asao e ala i le tu'uina o faua i o latou lauulu.

O le mea lea, o lenei seti o mea taua e taua tele i tagata pusi.E mafai ona lele i luga o puipui ma iloa atu itu uma.Mo i latou e le masani ia i latou, o lima o pusi mitamita e le o se mea e mafai ona e tosoina pe a e manaʻo ai.

Ina ia mafai ona e iloa vave le pusi, e masani ona e tatalaina nisi apa ma fausia se mafutaga lelei ma le pusi.Masalo o le a i ai se aso o le a faʻatagaina ai oe e le pusi e faʻapipiʻi o latou matiutau taua.

 

 


Taimi meli: Nov-01-2023